År 2021 initierade naturvårdsorganisationen Hopajola till samverkan med miljö- och friluftsorganisationer och offentliga aktörer i Örebro län för att arrangera en konferens, helt tillägnad biologisk mångfald.
För att påskynda och effektivisera det regionala arbetet samverkar idag flera organisationer kring praktiska naturvårdsinsatser samt en biennal konferens tillägnad länets biologiska mångfald.
Arrangörerna träffas regelbundet kring planering och genomförande av praktiska naturvårdsaktiviteter i Örebro län.
Vartannat år arrangeras en konferens med fokus på länets biologiska mångfald med olika teman, nästa konferens är planerad till våren 2026.
Rosenbergdagarna samordnas av naturvårdsorganisationen Hopajola.
Länsstyrelsen Örebro län m fl medverkar.
Vill NI vara en del av samverkan kring länets biologiska mångfald?
Kontakta oss på: natur@hopajola.se
Namnet Rosenbergdagarna knyter an till, och bygger vidare på, de gärningar som gjorts av Erik respektive Mats Rosenberg. Deras gärningar som har haft stor betydelse såväl regionalt som nationellt och spänner över hundra år, ska inspirera till ökade insatser för den biologiska mångfalden i Örebro län.
Erik Rosenberg (1902-1971) är idag kanske främst känd som författare av fågelböcker, särskilt Fåglar i Sverige.
Denna utkom första gången 1953, men har därefter reviderats (åttonde upplagan gavs ut år 2010).
Redan under skoltiden i Örebro märktes hans mycket stora fågelintresse, och endast 19 år gammal fick han tillsammans med sin biologilärare (Sven G:son Blomqvist) publicera en artikel “Om fågellivet vid Närkes slättsjöar” i den ansedda populärvetenskapliga tidskriften Fauna och flora (1921). Uppsattsens rubrik skulle prägla hela Rosenbergs liv och gärning.
Redan ett år tidigare hade han i juni 1920 debuterat som skribent med uppsatsen “Något om Hemfärdens fåglar” i lokaltidningen Nerikes Allehanda.
Efter några år som anställd på Nerikes Allehanda – han använde där signaturen Botaurus – blev han, fastän det inte var ett “riktigt” yrke, ornitolog på heltid. Först 1948 lät han sig anställas som naturvårdskonsulent i Örebro län.
Mats har varit kommunekolog i Örebro kommun under 25 år. Han har utvecklat kunskaper och praktiska tekniker inom återställande av natur och ligger bakom storkaliga restaureringar, t.ex. Oset-Rynningeviken, Kvismaren och Tysslingen. Efter pensioneringen arbetar han som konsult inom landskapsrestaurering.
Mats har genom sitt livsverk drivit fram utvecklingen av praktiska åtgärder för landskapsrestaurering och i sitt arbete, lyckats med den svåra konsten, att hjälpa naturen ta tillbaka av människans sargade och förstörda landskap.
Han står bakom tekniker för bland annat återskapande av naturmiljöer, transplantationav ytskikt och täckning av deponier. Det tätortsnära naturreservatet Oset och Rynningeviken har han omvandlat från Örebros baksida till framsida.
Hans arbete har inspirerat många till att se att allt är möjligt, bara man vågar.