Naturvård

År 2021 tog Hopajola initiativ till att skapa ett forum för ideella föreningar, organisationer samt offentliga aktörer för att samverka kring
Örebro läns biologiska mångfald. 

Trots att det pågår mycket arbete i Örebro län för att nå miljökvalitetsmålen så är miljötillståndet i länet sådant att Länsstyrelsen bedömer att åtgärdsarbetet behöver öka. Trenden är positiv för tre miljömål men neutral för fyra och negativ för två: Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv.
 
Miljö- och friluftsorganisationer i Örebro län gör många insatser som gynnar biologisk mångfald, ofta med stöd av offentliga aktörer. För att påskynda och effektivisera det regionala arbetet har vi tagit initiativ till en biennal konferens och samverka kring praktiska naturvårdsaktiviteter om länets biologiska mångfald.

Den sjätte massutrotningen pågår

En miljon arter riskerar att försvinna inom överskådlig tid. Fungerande ekosystem som är grunden för vår överlevnad kollapsar. Endast ett av Sveriges 16 nationella miljömål nås, för sex av dem är trenden negativ.

Den nationella situationen sammanfattas av Naturvårdsverket med Mer behöver göras av hela samhället: av företag, kommuner, myndigheter och organisationer. De närmaste åren behöver alla öka takten i miljöarbetet för att nå målen (generationsmålet, de 16 miljökvalitetsmålen och etappmålen). Det gäller inte minst de mål som rör de globala ödesfrågorna, klimatet och den biologiska mångfalden.

Lär känna naturen - hemifrån!

Vill du lära dig mer om den svenska naturen? Eller kanske bara testa din kunskaper? Den digitala utbildningen Naturkunnig läser du hemifrån och helt i din egen takt. Helt kostnadsfritt.

Här kan du genomföra grundkurser, fördjupningskurser och fältkurser – och till och med vidareutbilda dig till naturobservatör!